mcc-feszt-thumbnail-kozeleti-beszelgetesek.jpg

A FlexiBill bemutatja - Zöld pénzügyek: zöldhasúak és zöldpolitikák kereszteződésében

Közéleti beszélgetések
júl.
29.
péntek
14:45–15:45
MCC-sziget Zöld Színpad

A háború, az inflációs válság, a súlyos ellátásbiztonsági kockázatok a zöld átállásra és azon belül a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos pénzügyeinkre is hatást gyakorolnak.

Hogyan látják a befektetők: a válsághelyzet felgyorsítja a zöld átállás folyamatát, vagy éppen ellenkezőleg, fékezi azt?

Az intézményi és ágazati befektetők már korábban elfordultak a fosszilis energiatermelési módoktól, most mégis az látszik, hogy a hagyományos energiahordozók iránti kereslet óriási, az árak az egekben vannak, Európa pedig sorra nyitja szénerőműveit, és vadul kutatja a kőolaj- és a földgázkitermelés lehetőségeit.

Tényleg jó befektetési lehetőség az megújuló energiatermelés, és biztosan a múlt a fosszilis iparág?

Hogyan tudják eldönteni a befektetők, mibe érdemes hosszú távon fektetni? A közlekedésben például egyesek azt mondják, az elektromos autó jelenti a jövőt, mások a hidrogéncellákban rejlő lehetőségeket méltatják, pedig a kettő közül minden bizonnyal csak az egyik, a jobb válik majd dominánssá a jövőben. Az energetikában Európa egyik fele harcol az atomenergia kivezetéséért, a másik fele a legnagyobb potenciállal rendelkező ágazatként látja a nukleáris iparágat.

Ki fizesse a zöld átállás számláját: közvetlenül az állampolgárok vagy a nagyvállalatok? Muszáj mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha egy élhető Földet akarunk a következő generációkra hagyni, vagy nem szabad, hogy a környezeti érdek a gazdasági és a társadalmi érdeket teljesen felülírja?

Hogy áll ma az ESG piac? Zöld marketing, zöldre mosás az ESG, vagy a jövő nagy pénzügyi lehetősége a befektetők és a piaci szereplők számára? Milyen zöld finanszírozási lehetőségek vannak ma Magyarországon és a világon?

Milyen pénzügyi innovációk rejlenek még a zöld finanszírozásban? Mi a helyzet a kedvezményes zöld hitelekkel, zöld állampapírokkal, vállalati kötvényekkel és jelzáloglevelekkel, és várható-e újabb, ma ismeretlen pénzügy termékek és szolgáltatások megjelenése ezen a fronton?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válasz a panel szakértő vendégei.   

 

kandracs-csaba-portre-1x1.jpg
Dr. Kandrács Csaba
A Magyar Nemzeti Bank alelnöke
horvath-gergely.jpg
Horváth Gergely
Dentons Global, Budapest, Head of Banking and Finance and Restructuring, Insolvency and Bankruptcy
jelasity_radován.jpg
Jelasity Radován
A Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója
kitta_gergely.png
Kitta Gergely
A Mathias Corvinus Collegium elemző- és kutatóintézetekért felelős vezetője
 
 
 
 

Programok

A programváltozás jogát fenntartjuk.


Mathias Corvinus Collegium 2023. Minden jog fenntartva.